Spelansvar

Spel för oss är underhållning – det ska vara roligt, spännande och avkopplande att spela hos oss.

Skydda minderåriga

Enligt finsk lag måste du vara minst 18 år för att få spela om pengar. Som vuxen har du ansvar för minderåriga i ditt sällskap. Studier visar att om en minderårig person spelar pengaspel tillsammans med sina föräldrar eller andra anhöriga, ökar risken för att utveckla ett spelberoende.

Lär dig mer om ditt spelande 

Ta detta självtest och få viktig information om dina spelvanor.

Har du tappat kontrollen över ditt spelande?

Att ta kontakt och prata med någon om problemet är ett viktigt första steg. Du kan t.ex. ringa Beroendemottagningen på Åland för råd och hjälp, tel. 018-531 720.

Visste du att du är försäkrad?

Vi erbjuder en unik spelvårdsförsäkring för för dig som har utvecklat ett spelberoende. Försäkringen ersätter behandling (online eller fysiskt) för upp till 2 300 euro hos en terapeut som är godkänd av försäkringsbolaget. Försäkringen gäller för personer bosatta på Åland, i Finland, Sverige samt Estland och är över 18 år. Kontakta ditt ombud om du är intresserad av försäkringen.

Känner du någon som spelar för mycket?

Som vän eller familjemedlem/släkting kan du behöva prata med någon eftersom problematiken även påverkar dig. Det är lätt att man glömmer bort sig själv och lägger allt fokus på personen med spelproblem. Du har bättre förutsättningar att stödja personen ifråga när du även tar hand om dig själv.

Var en vän, inte en bankomat

Personer med spelproblem kan ofta hitta på fantasifulla anledningar till varför du ska låna ut pengar, men som nära vän är din främsta uppgift att stödja personen känslomässigt, inte ekonomiskt. Var försiktig med din ekonomi.

Hemligheten bakom att vinna 

Har du någon gång funderat över hur allt egentligen funkar, varför du ibland vinner och ibland förlorar? Våra spel på automater, lotto och bingo är utformade för att vara totalt slumpmässiga. Varje runda eller omgång är oberoende av den föregående eller den efterföljande rundan. Turen har inget minne och du kan inte på något sätt påverka din chans att vinna. Allt handlar om tur och matematik.